Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ebeveyn Tükenmişliği

Ebeveyn tükenmişliği, şiddetli ve kronik olarak ebeveynlerin başa çıkma kaynaklarını bunalttığında ortaya çıkar. Bu tükenmişlik her ebeveynin yaşadığı günlük stresten farklıdır. Destek eksikliği, sosyal izolasyon, finansal güvensizlik gibi koşullar ebeveyn tükenmişliği için risk faktörleridir.

Ebeveyn Tükenmişliğinin Dört Boyutu ;

1)Duygusal Tükenme

 Ebeveynlik rutinlerinde aşırı yorgunluk deneyimi ve ebeveynlik görevlerini düşünmenin bile gergin hissetme ile ilişkili olduğu duygusal olarak tükenmiş bir durum ile karakterize edilen ebeveyn rolü ile ilgili ezici duygusal tükenmedir.

2) Duygusal Uzaklaşma

Birinin çocuklarından duygusal olarak uzaklaşmasıdır. Yorgunluğun bir sonucu olarak, ebeveynler çocuklarıyla daha az ilgilenir, daha az sıcaklık ve hassasiyet gösterirler. Etkileşimleri sıradan günlük sorumluluklarla sınırlıdır.

3)Bıkmış Hissetme

Ebeveynler ebeveynlik rolünde zevk kaybı ve bıkkınlık hissi yaşarlar.

4) Ebeveyn Benliğinde Zıtlık

Ebeveynin tükenmeden önceki hali ile dönüştüğü ebeveyn arasındaki karşıtlıktan oluşur.

Bu Sendroma Yakalanmamak ya da Başa Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?

  1. Kişisel ihtiyaçlarınızın listesini çıkartıp ertelemek yerine bunları nasıl karşılayacağınızı planlayabilirsiniz.
  2. Hem duygusal hem işlevsel olarak yanınızda bulunabilecek bir sosyal destek ağı oluşturarak yükünüzü azaltabilirsiniz.
  3. Sizin için risk faktörleri oluşturabilecek maddeleri bulup üzerinde çalışabilirsiniz.
  4. Kendinizi mükemmel ebeveyn olamamakla suçlamayıp,  kendinize şefkat gösterebilirsiniz. Mükemmel olmak yerine yeterince iyi olmayı hedefleyebilir, gerçekçi beklentiler oluşturabilirsiniz.
  5. Yaşadığınız zor anlarda kendiniz için bir cümle belirleyebilir ve o zorlu anlarda o cümleyi tekrar ederek kendinizi rahatlatabilirsiniz.
  6. Her ebeveynin farklı şartlar altında olduğunu kimin daha iyi ebeveyn olduğunu bilemeyeceğinizi kendinize hatırlatarak kendinizi diğer ebeveynler ile kıyaslamayı engellemeye çalışabilirsiniz.
  7. Bireysel danışmanlık, psiko-eğitim programları gibi farklı kaynaklardan yararlanarak stresle mücadele ve duygu düzenleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

PSİKOLOG EBRAR ÜNLÜ

Yorum bırakın