OYUNUN GÜCÜ

Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesi için fiziksel bakım, beslenme, sevgi ve ilgi ne kadar gerekliyse oyun da bir o kadar gereklidir. Ebeveynler nasıl işe gidiyorsa, çocukların da temel işi oyun oynamaktır. Çocukların gözünden baktığımızda onların dünyasında en önemli iş oyun, oyuncaklar da bu işin en önemli araçlarıdır. Çocuklar birçok düşünce ve duygusunu oyun yoluyla dışa vurur, kendilerini bu şekilde ifade ederler. Aynı zamanda oyun, çocuklar için yalnızca eğlenceden ibaret bir faaliyet değil, gelişimlerinin temel taşlarından biridir. Çocuklar oyun aracılığıyla dünyayı keşfeder, yeni şeyler öğrenir ve sosyal beceriler geliştirir. Garry Landreth’ın da dediği gibi: “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar.”

 

Oynayın, bağ kurun.

Çocuklarıyla oyun oynayan ebeveynler, onlarla daha güçlü bir bağ kurar ve onların gelişimine önemli bir katkıda bulunurlar. Bu oyunlar esnasında çocuk kendi dünyasını ebeveyniyle paylaşır ve güven duygusu gelişir.

 

Oynayın, iletişimi arttırın.

Oyun esnasında çocukla ebeveyn arasında doğal bir iletişim ortamı oluşur. Çocukların dili oyuncaklar olduğu için hem dil becerisi gelişir hem de ebeveyn ve çocuk birbirini daha iyi anlar.

 

Oynayın, çocuğunuzun duygularını görün.

Çocuklar duygularını oyun sırasında ifade ederler ve yaşadıkları birçok zorluğu oyuna dökerek anlatırlar. Oyun, onların duygularının görüldüğü güvenli bir alan olur. Ebeveynler oyun sırasında çocuğun duygusal ihtiyaçlarını daha iyi fark edip onlara destek olabilirler.

 

Oynayın, yeni şeyler öğretin.

Ebeveynler oyun aracılığıyla çocuklara istediği birçok şeyi öğretebilir. Bu çocuğun hiç istemediği bir kural da olabilir, hep merak ettiği uzayla ilgili bir oyun da olabilir. Çocuklar oyun yoluyla problem çözme, hayal gücü, yaratıcılık, sosyal beceriler ve motor beceriler gibi birçok alanda kendilerini geliştirirler.

 

Oynayın, hem çocuğunuz hem siz rahatlayın.

Oyun, hem çocuklar için hem ebeveynler için stres ve kaygıyı azaltan önemli bir aktivitedir. Oyun sırasında rahatlar, keyif alır, bedende birikmiş birçok duyguyu dışarıya dökeriz. Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki insan beyni oyun oynamak için tasarlanmış ve birikmiş stresi oyun yoluyla atabiliyor.

 

Oynayın, onunla birlikte olun.

Oyuna aktif katılım, çocuğun başkaları tarafından görüldüğünü en çok hissettiği anlardan bir tanesidir, hatta en çok hissettiği andır. Onunla birlikte oyunda olmanız çocuğu değerli ve önemli hissettirir.

 

Oynayın, oyunu rutinleştirin.

Günlük rutinin bir parçası haline gelince oyun, çocuğun duygularını düzenli olarak ifade ettiği bir zaman dilimi olur ve çocuk bu zamanın gelmesini beklerken sabretmeyi öğrenir.

 

Oynayın, esnek olun.

Çocuklar bazen kuralları değiştirmek isteyebilir, esnek olun. Eleştirel olmaktan kaçının ve onun çabalarını takdir edin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.

Paylaş