0-6 yaş arasındaki bebeklerin ve çocukların gelişimsel olarak değerlendirilmesini sağlar. 0-3 aydan başlayarak 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarda değerlendirilmektedir. Gelişim 4 alt başlıkta incelenmektedir:

  • Dil- Bilişsel Gelişim ,
  • İnce Motor Becerileri,
  • Kaba Motor Becerileri,
  • Sosyal Gelişim ve Öz – Bakım Becerileri

Yukarıda belirtilen dört alanın toplamı ile genel gelişim düzeylerinin belirlenmesi sağlanır. Çocuğun hangi gelişim alanında nerede olduğunu, hangi becerilerinin desteklenmesi gerektiği konularında yol göstericidir.

Gelişim seyrini takip etmek ve gelişimsel olarak şüpheli durumları saptamak için 0-6 yaş arasında bulunan bebek ve çocuklara uygulanan bir gelişim testidir.

DENVER II Gelişim Tarama Envanteri,  4 Alt alanın değerlendirilmesini sağlar. Bunlar;

  • İnce Motor Becerileri
  • Kaba Motor Becerileri
  • Sosyal ve Öz Bakım Becerileri
  • Dil Becerileridir.

Test çocuk, ebeveyn ve uygulayıcı eşliğinde uygulanır. Testte çocuğun bireysel olarak yapması gereken maddeler bulunurken ebeveyne yönelik sorular da bulunmaktadır.

3-11 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir. Diğer gelişim testleri veya zeka testleri ile birlikte uygulanması  değerlendirme açısından daha etkili bir sonuç verir. Çocuğun;

  • Dikkat,
  • Görsel Motor,
  • Görsel Algı ve Görsel Hafıza,
  • İnce Motor becerileri hakkında bilgi verir.

4-6 yaş çocukların okula hazır olup olmadıklarını, okul ortamında var olan görevler ve sorumluluklara yönelik hazır bulunuşluk düzeylerini değerlendirmeye yönelik bir testtir. Genellikle ana sınıfının son yılında uygulanır. Okul olgunluğuna erişmiş bir çocuğun eğitim hayatına başlama ve sürdürme süreci çok daha kolay bir şekilde ilerleyecektir. Okul olgunluğuna ulaşamamış çocuk ise yaşayabileceği birçok zorluğun yanında okul sürecine adaptasyonda, eğitim motivasyonunda zorlanabilir ve bu doğrultuda telafi zorlaşabilir.

Test 6 alt testten ve toplam 100 maddeden oluşur. Uygulanma süresi ortalama 25 dakikadır. Uygulayıcı yönergeye göre uygulamayı gerçekleştirir. Alt test puanlarının toplanmasıyla genel toplam puan elde edilir. Puan ne kadar yüksekse okula başlama olgunluğu da o denli yüksektir.

MOXO testi , 6-12 yaş arası çocuklar ve 13-60 yaş arası yetişkinler için geliştirilmiş olan ADHD- DEHB tanısına yardımcı olan , bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu ‘’çevrimiçi’’ dikkat ölçme testidir.

Bireyin odaklanma,  dikkatini sürdürme, dikkatini yönlendirme ve planlama gibi dikkat fonksiyonlarının objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir.

MOXO Testine Tabi Tutulan Sorunlar:

  • Dikkat
  • Zamanlama
  • Hiperaktivite
  • Dürtüsellik

 

MOXO Testi, dikkat dağıtıcı dış uyaranlar kullanarak gerçek yaşam döngünün tam bir simülasyonunu sağlar. DEHB’in bu dört belirleyicisini ayrı ayrı değerlendirerek objektif ve somut sonuç verir.

WISC 4 testi, bireylerin zihinsel performanslarını değerlendirmek amacı ile kullanılan bireysel yetenek (zeka) testidir.

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arası çocuk ve gençlerde zeka ve sosyal becerileri ölçmeyi hedefler. Test, çocuklarda uyum sorunları, sosyal becerilerin değerlendirilebilmesi, okul başarısı ve gelişim sürecinin izlenmesi için yapılabilir. Çocuğun zayıf ve güçlü zihinsel becerileri hakkında ipuçları sunar. Yeterli ya da geride olduğu tüm zihinsel yeteneklerin keşfedilmesi ile zayıf becerilerin desteklenmesini ve güçlü becerilerini daha ileri götürebilmeyi amaçlar. 

Farklı kategorilerdeki 10 temel ve 5 yedek olmak üzere 15 alt testten oluşmaktadır. Her çocuk için önerilen uygulama 10 alt testin tamamıdır, çeşitli nedenlerle temel alt testleri uygulamanın uygun olmadığı durumlarda yedek alt testlerden yararlanılır. Uygulama süresi çocuğun çalışma hızına bağlı olarak ortalama 90 dakika ile 120 dakika arasında değişmektedir.

Testin tek oturumda tamamlanması tercih edilmekle beraber çocuğun performans ve ihtiyacına uygun olarak kısa bir mola verilebilmektedir. İkinci bir WISC 4 değerlendirmesi için en az bir yıl beklemek gerekmektedir.

MMPI Testi, kişilik özelliklerini bilimsel ve objektif olarak ortaya koyan bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu nesnel açıdan değerlendirmeyi hedefleyen bir testtir.

Psikologlar ya da ruh sağlığı uzmanları tarafından, zihinsel sağlık bozukluklarını değerlendirmek, kişinin normal kişilik özelliklerini tespit etmek, evlenmeyi düşünen çiftlerin kişilik olarak birbirlerine uyup uymadığını belirleme, personel seçiminde işe uygun kişiyi seçmek, tedavi sonrası tedavinin etkinliğini değerlendirmek için uygulanır.

566 sorudan, 4 ölçekten ve 10 alt testten oluşmaktadır.

Kişinin anksiyete seviyesini ölçmek için tasarlanmış bir psikolojik testtir. 21 maddeden oluşur ve bu maddeler arasında endişe, sinirlilik, titreme gibi anksiyete belirtileri bulunur. Bireyin her bir maddeye verdiği yanıtlar anksiyete seviyesini değerlendirmek için toplanır.

Bireylerin depresyon belirtilerini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Ölçek, 21 maddeden oluşur ve depresyon belirtilerini değerlendirir. Bu maddeler arasında enerji kaygı, umutsuzluk, uykusuzluk, kendine güven eksilikleri gibi depresyon belirtileri bulunur. Kişinin her bir maddeye verdiği yanıtlar depresyon seviyesini değerlendirmek için toplanır.

SCL-90-R, bireylerin kendi yaşantılarına dair  davranışsal, duygusal ve bilişsel deneyimlerinin kendi ruhsal durumlarını değerlendirmek amacıyla kullanılan öz bildirim envanteridir.

SCL-90-R, bu amaçla tasarlanmış somatizasyon , obsesif kompulsif , interpersonal hassasiyet, depresyon, anksiyete,  öfke-düşmanlık , fobi, paranoid düşünce , psikotikizm gibi çeşitli ruhsal belirti boyutlarını  ölçer.

Farklı pozisyonlarda çizilmiş hayvan figürleri bulunan 10 karttan oluşmaktadır. 3-10 yaş arası tüm çocuklara uygulanabilir. Test, çocukların genel ruhsal durumu,  kardeş kıskançlığından dolayı yaşanan problemleri, anne-baba figürlerine karşı tutumu ve bu figürlerin nasıl algılandığını ortaya çıkarmak, anne- baba- çocuk ilişkisi gibi durumların anlaşılması için düzenlenmiştir. Çocuğun temeldeki ihtiyaçlarını, duygularını, çatışmalarını, tutumlarını ve tepkilerini ortaya çıkarmak için her hikaye dikkatlice analiz edilir.

2,5 - 18 yaş aralığındaki çocukların alıcı dil becerilerini, resimlerle kelime kavrama ve kelime dağarcığı becerilerini ölçmek amacıyla yapılan bir performans testidir. Çocuğa gösterilen resim ve kelime arasındaki bağlantının kurulması beklenir. Çocukluk döneminde dil gelişimini ölçmek için en sık kullanılan testler arasındadır. Bireysel olarak uygulanır. Süre sınırı olmamakla beraber ortalama 25 ila 30 dakikada tamamlanmaktadır.

Dil gelişimini ölçen bir testtir. Konuşurken yanlış çıkarılan seslerin belirlenmesinde ve artikülasyon bozukluğu olan çocukların değerlendirilmesinde kullanılır. 2,5 yaştan itibaren kullanılabilir.

Test 4 yaştan 7 yaş 11 ay arası çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir testtir. 5 algısal beceriyi ölçer ;

  • El- Göz Koordinasyonu,
  • Şekil- Zemin Algısı,
  • Algılama Sabitliği,
  • Mekan – Konum Algısı,
  • Mekan İlişkilendirme Algısı .

Uygun akademik programın oluşturulmasına karar vermek amacıyla kullanılır.

Çiftler arasındaki uyumu ölçmek, ilişkide yaşanan problemlerin nedenlerinin anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Uygulanan çiftler ölçekte ayrı ayrı bireysel olarak ilişkilerini değerlendirirler.

Paylaş